גם אם אתם סומכים על המעסיק שלכם בעיניים עצומות ייתכן מאוד שבוצעו בשכר שלכם טעויות אנוש שעבורכם שוות הרבה מאוד כסף.
טעויות בתלוש השכר כמו: זכויות סוציאליות שהתפספסו, חישובים מוטעים שחושבו בניהול החשבונות, הפרשות שונות לפנסיה ועוד.. לכן חשוב מאוד לבצע בדיקה מקיפה של תלוש השכר
מהבדיקות שערכנו התגלה שביותר מ- 10% של תלושי השכר יש טעויות וכשלים, מה שזה אומר שלפחות עובד אחד מתוך עשרה עובדים כנראה מקופח מבחינת זכויות שמגיעות לו עפ"י חוק ועוד זכויות ששוות הרבה מאוד כסף.
אז איך מתמודדים אם בעיית טעויות בתלוש השכר?
- במידה והנכם עובדים יותר משישה חודשים אצל אותו מעסיק, אתם אמורים לראות בתלוש שלכם סעיף שנקרא הפרשה לפנסיה, אם הייתה לכם הפרשה לפנסיה לפני תחילת העבודה המעסיק חייב להפריש לכם כבר לאחר שלושה חודשים ראטרו, זאת אומרת להפריש לכם פנסיה מרגע העסקה שלכם – אחוז מסוים שמופרש כחוק מהשכר שלכם לטובת חיסכון פנסיוני יחד עם אחוז מסוים שהמעסיק מפריש מכספו גם לאותו חיסכון שלכם.
לתשומת לבכם המעסיק מחויב לה פריש פנסיה על פי חוק ולא מדובר ברצון טוב שלו, אי הפרשה מהשכר לפנסיה משמעותה כהלנת שכר אשר יכולה לזכות אתכם עד 20% אחוז פיצוי במידה והיא לא הופקדה בזמן.
דבר נוסף שכדאי לשים אליו לב שסף ההפרשה לפנסיה מגלם לפחות 18.5% מהשכר ברוטו שלכם (עד לתקרת שכר של 10,500 ₪ – השכר הממוצע במשק).
- בונוסים וכספים שמעבר לשכר הבסיס שלכם נכללים באחוז ההפרשה (עד לתקרה של 10,500 ₪), הבונוסים הללו לרוב לא מופרשים ואם זה לא המצב מגיע לכם עוד כסף ואתם זכאי לדרוש אותו מהמעסיק.
- רכיב הפיצוי – במידה ויש לכם ביטוח מנהלים או במידה ואתם חתומים בחוזה העבודה על "סעיף 14", אתם צריכים לוודא שבתלוש השכר שלכם מופיע סעיף נוסף לפיצויים שמהווה לפחות 8.3% מהשכר החודשי, הכסף הזה מגיע לכם בין אם פוטרתם ובין התפטרתם בעצמכם.
במידה וזה לא כך המעסיק מחויב להפריש כספי פיצויים רק במידה והוא מפטר אתכם, אבל זה מגיע יחד עם הטבה ששווה לעיתים אלפי שקלים, במקרה כזה על המעסיק להפריש לכם את כלל הפיצויים עבור כל החודשים שעבדתם לפי גובה השכר האחרון שלכם.
במידה וקיבלתם העלאות לאורך השנים ההפרשה צריכה להיות גבוהה עפ"י השכר האחרון ובעבור כל חודש שעבדתם בו לאורך השנים – מדובר בתוספת שיכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים לאורך השנים.
למעסיקים שבנינו – הפרישו מראש את כלל הפיצויים והימנעו ממצבים שאתם צריכים להפריש מעבר לנדרש.
כל מה שנכתב פה הוא רק "קצה המזלג" בנוגע לפנסיה ופיצויים.
בתלוש השכר ישנם עוד הטבות סוציאליות רבות כמו ימי חופשה והבראה, צבירת ימי מחלה, הסכמים קיבוציים וכו', שהרבה מהם תוכלו גם לבחון לבדכם כפי שציינתי במאמר, אך חלקם מחויבים בדיקה של איש מקצוע בייחוד לאחר שסיימתם לעבוד אצל מעסיק מסוים.
לכל שאלה בנושא טעויות בתלוש השכר והטבות שאינן מנוצלות מוזמנים לפנות ונשמח לעזור.
בהצלחה רבה!
ירון וקנין – כלכלן ומומחה פיננסי