מזה כספי פיצויים? ומה מטרתם?
כספי פיצויים הם מרכיב כספי שהמעסיק מחויב להפריש לעובדיו במהלך העסקתם, מעין תשלום שהמעסיק מחויב לשלם לעובד כאשר הוא מפוטר או במקרים אחרים כאשר הוא מתפטר.
את כספי הפיצויים הללו יהיה ניתן למשוך מתום השנה הראשונה שבו העובד הפסיק לעבוד. (למעט מקרים מסוימים חריגים שיכולים למנוע זאת).
כאשר סעיף 14 נכנס לתוקף – זה אומר שרובנו בעצם מקבלים את רכיב כספי הפיצויים גם במקרה שבו עזבנו מיוזמתנו את מקום העבודה ולא בהכרח כי פוטרנו.
כספי הפיצויים מופרשים ישירות לקרן הפנסיה שלנו ולכן יש להם משמעות רבה לאורח החיים שלנו בעתיד וכמו כן השפעה על גובה קצבת הזקנה שלנו ולכן לא מומלץ למשוך את כספי הפיצויים לפני גיל הפנסיה.
במילים אחרות המטרה העיקרית של כספי הפיצויים היא לתת לעובד רשת ביטחון נוספת לעתיד ולכן גם החליטה המדינה שהכספים הללו יופקדו ישירות לקרן הפנסיה של העובד.
איך מחשבים את כספי הפיצויים?
דרך ראשונה – לחישוב כספי הפיצויים, היא בעצם הכפלת מספר שנות העבודה של העבודה באותו מקום עבודה נוכחי כפול המשכורת האחרונה שהעובד קיבל, מסכום זה מפחיתים את הסכום שהצטבר ברכיב הפיצויים לפי ההסדר הפנסיוני של העובד.
ברוב המקרים עם הוותק שהולך ומצטבר גם השכר שאנו מרוויחים הולך וגודל ולכן היתרון בשיטה הזו (רוב הסיכויים) שנהיה זכאיים לפיצויי הפיטורים הגבוהים ביותר.
החיסרון בשיטה שהיא מיועדת רק למי שפוטר ע"י המעסיק, למעט מקרים חריגים שבהם נוכל לקבל פיצויים למרות שהתפטרנו.
לצורך תשלום פיצויים המעסיק יצטרך לבצע השלמה לסכום הפיצויים שמצויין בהסדר הפנסיוני.
עובד שהתפטר מרצונו לא יהיה זכאי לפיצויים כלל, אך יתכן וכן יהיה זכאי לכספי הפיצויים שהצטברו בקופות הגמל בהתאם להסכם בינו לבין המעסיק
דרך שניה – מתבססת על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים, אשר מתייחס להפרשות החודשיות של המעסיק לקרן הפנסיה של העובד, בכפוף לעמידה בתנאים שנקבעו להחלתו של סעיף 14 כגון שיעורי ההפקדות, השכר ממנו בוצעו ההפקדות ותקופת ההפקדות.
לפי כך, כאשר מסתיים יחסי עובד מעביד מכל סיבה שהיא וגם במקרה שהעובד מחליט להתפטר, כספי הפיצויים עוברים לבעלותו המלאה והוא רשאי להשאיר אותם בקרן הפנסיה ולמשוך אותם בשלב מאוחר יותר או למשוך אותם באותו הרגע.
היתרון בשיטה זו שהעובד זכאי לקבל את כספי הפיצויים לא משנה אם פוטר או התפטר, (למעט מקרים חריגים).
עם זאת לעיתים סכום הכסף שהצטבר לפי שיטת חישוב זה, יהיה נמוך משמעותית בהשוואה לשיטה הראשונה, זאת משום שכל הפקדה לרכיב הפיצויים נעשית על בסיס המשכורת באותו הזמן ותחת ההנחה שהשכר עולה.
כתוצאה מכך ההפקדות בעיקר הראשונות צפויות להיות נמוכות יותר ולכן גם הסכום המצטבר יהיה נמוך יותר.
מה התנאים למשיכת כספי הפיצויים?
התנאי הראשון למשיכת כספי הפיצויים הוא זכאותו של העובד לכספים הנ"ל בהתאם להוראות חוק פיצויי פיטורים, או לפי הסכם עובד מעביד, הסכם קיבוצי/צווי הרחבה, המחילים את סעיף 14.
התנאי השני לזכאות למשיכת כספי הפיצויים הוא סיום העסקה – סיום יחסי עובד מעביד.
במידה ואלה עדיין לא הסתיימו, הכספים נחשבים בבעלותו של המעסיק, למרות שהם מופקדים בקרן הפנסיה של העובד.
בהנחה ושני התנאים הללו התקיימו יהיה זכאי עובד/ת להגיש בקשה למשוך את רכיב כספי הפיצויים.
איך מבצעים משיכה של כספי הפיצויים?
את משיכת כספי הפיצויים ניתן לעשות בפניה לשירות של הלקוחות של חברה הפיננסית שקרן הפנסיה שלכם נמצאת אצלה, או שתוכלו לעשות זאת באמצעות אתר האינטרנט של אותה חברה.
אילו מסמכים צריך להציג על מנת למשוך את כספי הפיצויים?
- אישור מעסיק לשחרור הכספים
- טופס סיום העסקה
- טופס 161 של מס הכנסה
- תעודה ופרטים מזהים נוספים
- פניה המפרטת את רצונכם למשוך את כספי הפיצויים
במידה ויש לכם שאלות בנושא מוזמנים להתייעץ עם המומחים שלנו ואנו נשמח להעניק שירות.
בהצלחה!
ירון וקנין – כלכלן ומומחה פיננסים