מה חשוב לדעת לפני קבלת החלטה האם כדאי להיות עוסק מורשה או האם כדאי להיות חברה בע"מ?
הבחירה לגבי צורת הקמת העסק הינן משמעותיות ובעלות השפעה רבה על שיקולי מס, מיתוג תאגידי, אחריות משפטית, שכר טרחה שוטף, עלויות תפעול ועוד.
אם אתם נזהרים בהתנהלות פיננסית הולמת בעסק שלכם, זוהי החלטה חשובה שכדאי לכם לקבל כאשר אתם שוקלים האם כדאי לעבור מעסק מורשה לחברה בע"מ.
חשוב לדעת כי המעבר מעסק המוגדר כעסק מורשה לחברה בע"מ מצריך פתיחת מסמכי חברה למע"מ, מס הכנסה ורישום חברה, וכי התשלומים לביטוח לאומי משתנים ונכללים בשכרם של בעלי המניות בחברה.
כמו כן, המעבר לחברה בע"מ מקטין את תשלומי מס ההכנסה שכן החברה משלמת רק 23% מס (נכון לשנת 2022), ויתרה מכך, מבחינה משפטית, חברה בע"מ היא ישות נפרדת מבחינת בעליה, שזה מאוד חשוב מבחינה משפטית.
מהי חברה בע"מ?
חברה המוגדרת כחברה בע"מ הינה ישות משפטית נפרדת מבעליה, שנוצרה כדי לייצר רווחים ולפעול על בסיס שיקולים עסקיים.
במקרה של חברה בע"מ בעלי המניות אינם אחראים לחובות החברה, ולכן לא ניתן לתבוע את בעלי החברה בגין טעויות שעשו, למעט מספר מקרים מסוימים שנקבעו בחוק.
כדאי לדעת שכל אחד יכול להקים חברה כל עוד מטרת החברה אינה מפרה את התנאים שנקבעו בחוק.
חברה חייבת לשמור על אתיות ולא להפר את התקנות הציבוריות, עליה למנות לפחות בעל מניות אחד בחברה, לנסח את התקנון ולרשום את החברה ברשם החברות.
בעלי החברה מחזיקים בה, וכל אחד מחזיק במניות המשקפות את חלקו בזכויות ההצבעה וברווחים שהחברה מייצרת.
יצוין כי בעת רישום חברה ברשם החברות יש לשלם אגרת רישום, ואת האגרה השנתית יש לשלם ישירות לרשם החברות אחת לשנה, כאשר עסקים פטורים ועסקים מורשים אינם חייבים בתשלום אגרה זו.
כאמור, כל חברה מחויבת בתקנון המנוסח לפי פרק מספר 2 לחוק החברות, ועל עורכי הדין לאמת את התקנון ואת זהות בעלי המניות החתומים על התקנון.
חברה בע"מ היא ישות משפטית נפרדת מבעליה, ולכן לא ניתן להגיש תביעה משפטית נגד בעלי מניות או נושאי משרה הפועלים מטעם ובשמה של החברה, אלא בנסיבות חריגות.
מהו עסק מורשה?
עוסק מורשה הוא כל מי שמחליט להיות עצמאי ורשום כחוק ברשויות המס, כדי להפוך לעוסק מורשה עליך להירשם ולפתוח תיק מע"מ, ביטוח לאומי וכמובן במס הכנסה.
חשוב לדעת שישנה אפשרות לבחור בהתאגדות עסק כדי להביא לצמצום עלויות שוטפות, אך לעוסקים מורשים יש יתרונות משמעותיים יותר,בנוסף ישנם עיסוקים וסוגי עיסוק המחייבים רישום כעוסק מורשה בלבד, כגון אדריכלים, רופאים, רואי חשבון, עורכי דין, יועצים שונים, מהנדסים וכו'.
המשווקים המורשים צריכים לגבות מע"מ מלקוחותיהם על כל עסקה וכן יש צורך להעביר את הסכום שנגבה לרשויות המס, ולכן עליו להוסיף 17% מע"מ לכל חשבונית מס.
עוסק מורשה יכול לנכות מס תשומות, כלומר הוא יכול לנכות את ההוצאות השוטפות ששילם עבור העסק ואת המע"מ על רכישות שונות.
על העוסק לדווח לרשויות המס ועליו לדווח על המע"מ על כל העסקאות שבוצעו ועל המע"מ שהוא גובה מהלקוחות על בסיס חודשי או דו חודשי וזאת מאחר והכנסתו נחשבת להכנסה אישית ועל כן הוא ישלם מס הכנסה לפי השיעור המוטל מעובדיו.
יחד עם זאת, עוסק מורשה יכול לנכות את הוצאות העסק שלו להפחתת תשלומי מס הכנסה בהשוואה לעובדים השכירים.
מתי כדאי לבחון אפשרות מעבר מעוסק מורשה לחברה בע"מ?
השיקולים המרכזיים בשאלה האם להפוך מעוסק מורשה לחברה בע"מ הם:
עלייה משמעותית במחזור
אם היקף העסקאות של העוסק המורשה הולך וגדל, אז הגיע הזמן לשקול מעבר לחברה בע"מ. הרלוונטיות של מעבר לחברה בע"מ עולה ככל שההכנסה העסקית עולה, אך יש לשקול זאת כראוי.
ישנה עלות ההתחלתית של רישום חברה במרשם החברות, העמלות השנתיות של מרשם החברות ודמי המנוי לרואה חשבון ועלות ניהול החשבון שגם הם יקרים יותר.
לעומת זאת, בהשוואה למס של עד 50%. בתשלום של עסקים מורשים.במקרה של חברה בע"מ התשלום הינו רק 23% מס חברות.
מותג ומוניטין
בניגוד למותגים הארגוניים הקטנים יחסית בבעלות עוסקים מורשים, מיתוג של חברה בע"מ מבטיח מוניטין של עסק גדול, יציב, מקצועי ואמין.
רישום כחברה משפר את המותג והמוניטין של העסק ומאפשר לו להיות תחרותי יותר, לקבל משרות מחברות גדולות ומוסדות ציבוריים, להשתתף במכרזים ולהתמודד מול חברות גדולות במשק הישראלי.
היבטים ושיקולים משפטיים
במקרה של עסק הצובר חובות וחווה קשיים כלכליים, כדי להקדים "תרופה למכה" ולהתקדם לחברה בע"מ
כאמור, החברה היא ישות משפטית נפרדת מבעליה, כך שבעלי המניות מוגנים מתביעות, וכל עוד הם פועלים בתום לב, הם לא צריכים לדאוג שחשבונות הבנק שלהם והנכסים שבבעלותם ייתפסו.
להשקיע ולמשוך רווחים
אם המטרה העסקית היא לשמור על רווחים מהשקעה והתרחבות, עדיף להקים חברה שכןעסקים מורשים משלמים עד 50% מס על הרווחים שהם עושים.
אז אם המטרה היא להשאיר את הכספים בעסק ולהשקיע אותם, כדאי לעבור מהעסק לחברה, אבל הפקת רווחים בחברה בע"מ היא מסובכת יותר, זאת מאחר שיש לשקול כראוי את מיצוי הרווחים.
מה צריך לעשות על מנת לפתוח חברה בע"מ?
הגשת מסמכים ופרטים על החברה, שנה רשימה של מסמכים ופרטים שיש למלא באמצעות עורך דין ולהגישם לרשם החברות.
רשימת המסמכים והפרטים שיש להכין:
בחרו שם לחברה שלכם וכתבו אותו בעברית ובאנגלית.
שימו לב, שייתכן שהשם שאתם מבקשים כבר נלקח או לא יאושר, לכן רצוי לתת לעורך הדין לפחות 3-5 שמות חלופיים, כדי שהראשון לא יתאים, ישתמשו בשם השני וכן הלאה.
יש להכין תקנון, בין חברה לבעלי מניותיה (בעלי החברה), התקנון מכיל את שם החברה, מטרות החברה, המניות שיחולקו לבעלי החברה וכן אחזקות במניות.
יש צורך לבחור דירקטוריון, אחד מבעלי החברה, שיהיה אחראי פורמלית על מדיניות החברה והאסטרטגיות החברה
ומיד לאחר הכנת המסמכים הללו העורך הדין יגיש בקשה לרשם החברות.
מיד לאחר קבל מס' הח"פ ושם החברה יש לבצע את השלבים הבאים:
פתיחת חשבון בנק לחברה
כל שעליכם לעשות הוא לפנות לבנק שלכם או לסניף בנק אחר בו תרצו לפתוח חשבון לחברה שלכם, נציג הבנק יבקש ממך כמה מסמכים מהשלב הקודם.
פתיחת תיק ברשות המסים
לאחר רישום החברה ברשם החברות ופתיחת חשבון בנק ייעודי לחברה, כל שעליכם לעשות הוא לפתוח את התיק ברשויות המס, מע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה.
במידה ויש לכם שאלות נוספות מוזמנים לפנות אלינו ולהתייעץ עם אחד המומחים הפיננסים שלנו בכל נושא פיננסי כזה או אחר.
בהצלחה רבה!
ירון פיננסים – כלכלן ומומחה פיננסים